Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι, ο οικονομικός καθώς επίσης ο τεχνικός και περιβαλλοντικός που επιβάλλουν να διερευνηθεί με προσεκτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο και πρόσθεσε: «Το ενδιαφέρον του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στη Χαλκιδική είναι δευτερογενές αλλά αυτονόητο καθώς η περιοχή αποτελεί επίνειο της πόλης μας, αλλά και στίβος για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Ακούμε όλες τις απόψεις, εξετάζουμε όλες τις πλευρές και διερευνώντας, σχηματίζουμε άποψη και ως δημοτικό συμβούλιο αποφασίζουμε τι θα κάνουμε και πως μπορούμε να συνεισφέρουμε».
Επιπλέον τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαμορφωθεί ξεκάθαρη και εμπεριστατωμένη άποψη για το τι θα συμβεί στο Στρατώνι αν αναπτυχθεί αυτή η επένδυση. Τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει γνωστό αφενός τι κερδίζει η τοπική κοινωνία σε σχέση με την απασχόληση και τα ανταποδοτικά οφέλη και αφετέρου τι κερδίζει το κράτος σαν έσοδο ενός πλούτου που κατέχει ως ιδιοκτησία καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τα οικονομικά οφέλη του δημοσίου από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.
«Μία τόσο μεγάλης κλίμακας επένδυση δεν μπορεί να επιβληθεί με κατασταλτικά μέτρα, αλλά να γίνει με τη συναίνεση όλων» σημείωσε με το πέρας της συζήτησης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια πλούσια και εποικοδομητική συζήτηση μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικού λόγου. Μίλησαν οι εκπρόσωποι όλων των προσκεκλημένων φορέων και όλων των αντικρουόμενων απόψεων. Ακολούθησαν ερωτήσεις εκ μέρους του σώματος προς τους εκπροσώπους και δόθηκαν απαντήσεις για την καλύτερη κατανόηση του δύσκολου αυτού θέματος ώστε σε μια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα».
Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν από το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, οι επιστημονικοί φορείς και παράγοντες της περιοχής προκειμένου εκπρόσωποι τους να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση και με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των πλευρών.
Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, ο Συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου Επιτροπών κατά των μεταλλείων, Κώστας Σωτηρίου και Σπύρος Αβδημιώτης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, ο Γενικός Διευθυντής των Μεταλλείων Κασσάνδρας, Μιχαήλ Θεοδωρακόπουλος, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, ο Αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπαντής και ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σαράντης Δημητριάδης.
Επιπλέον πήραν το λόγο και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις πλευρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου