Translate

Fame Story>που θα οδηγήσει η σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση Ελλάδας και Γερμανίας την ώρα που ξεκινάει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές...

Η δημοσιογραφία απέθανε>Ζήτω η... παραδημοσιογραφία

Ο χώρος της ενημέρωσης είχε χάσει τα τελευταία χρόνια και εξ αφορμής της οικονομικής κρίσης κάθε έννοια δεοντολογίας και αξιοπρέπειας...

Πως ο Μέσι έγινε Νίντζα και ο Σουάρες... Τζάνγκο (βίντεο)

Ταξίδια από Ιαπωνία μέχρι Άγρια Δύση και πρωταγωνιστές τους Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ, Ινιέστα και Πικέ που μετατρέπονται από πιστολέρος μέχρι νίντζα στο...

Εσύ πόσο Βαρουφάκης είσαι; Κάνε το τεστ!

Το στιλ του έγινε αφορμή να γραφτούν εκατοντάδες άρθρα, ενώ διεθνή και εγχώρια μέσα αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας...

Natasha Legeyda>μαφιόζα με τατουάζ πυρπολεί το διαδίκτυο (pics)

Οι φωτογραφίες της βάζουν φωτιά στο διαδίκτυο! Στην πραγματικότητα αν και διαθέτει οργανωμένο site είναι ελάχιστα αυτά που μπορεί να μάθει κάποιος για αυτήν...

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΕΣΗΕΜΘ>Καλή αλλά λίγη η απόφαση για συμμετοχή των ανέργων στην κάλπη

Επιτέλους μια απόφαση που δείχνει σχετική ευαισθησία... Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ κατανοώντας -έστω και με καθυστέρηση- τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή των ανέργων στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου με χαμηλό αντίτιμο... Φτάνει όμως μόνο αυτό;

Αναφέρει στην τελευταία της απόφαση το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ:

"Εφαρμόζοντας σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μάρτιος 2011), το Διοικητικό Συμβούλιο διευκολύνει τη συμμετοχή των ανέργων μελών και όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας στη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες, με τον ακόλουθο τρόπο: 
Όσοι από τους εν λόγω συνάδελφους οφείλουν τη συνδρομή για το έτος 2013 θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες καταβάλλοντας 20€. 
Το ποσό που υπολείπεται ώστε να θεωρηθούν οικονομικά τακτοποιημένοι, με βάση το Καταστατικό της ΕΣΗΕΜ-Θ, θα χρεωθεί από την Ένωση ως δάνειο και θα παρακρατηθεί από την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν οι άνεργοι συνάδελφοι τα επόμενα Χριστούγεννα (ή θα ζητηθεί μαζί με τη συνδρομή του 2014 από συναδέλφους που δε θα είναι πια σε καθεστώς ανεργίας). 
Οι άνεργοι συνάδελφοι που οφείλουν συνδρομές για έτη πριν από το 2013 θα πρέπει να τις εξοφλήσουν για να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
 Το Διοικητικό Συμβούλιο"

Γράφει ο 
Παναγιώτης Χανός 


Κατά καιρούς έχει ασκηθεί αυστηρή κριτική -μεταξύ των επικριτών και ο γράφων- στη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, για τον αποκλεισμό των ανέργων από τις διαδικασίες. Οι κινήσεις που είχαν γίνει πριν από την τελευταία της απόφαση από την πλευρά της -όπως η μείωση της συνδρομής των ανέργων στα... 70 από τα 100 ευρώ ετησίως- καταλάβαιναν όλοι ότι ήταν προσχηματικές.
Τώρα είμαι υποχρεωμένος να παραδεχθώ ότι η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι το μέτρο δεν αφορά όλους τους ανέργους, αλλά μόνο αυτούς που έμειναν άνεργοι εντός του 2013? (διότι εξ όσων γνωρίζω η πλειονότητα των συναδέλφων που βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας έχασαν τις δουλειές τους από το 2009... Η ΕΣΗΕΜΘ δεν αναγνωρίζει τα χρονικά όρια της κρίσης?)


Ποιο θα ήταν το ηθικά και δεοντολογικά σωστό;
Δεδομένου ότι η κατάσταση στο χώρο του Τύπου από το 2009 μέχρι σήμερα επιδεινώνεται διαρκώς χωρίς την παραμικρή ευθύνη των συναδέλφων θα έπρεπε το συλλογικό τους όργανο -εφόσον στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και δεν έχει τις δυνατότητες να καλύψει υπό την ομπρέλα προστασία του τους οικονομικά ασθενούντες συναδέλφους- τουλάχιστον να δείξει κατανόηση όσον αφορά τις υποτιθέμενες -δεδομένης της κατάστασης- υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ενωση.

Συνεπώς θα έπρεπε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να επικαλεστούν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και να επιτρέψουν στους ανέργους να ψηφίσουν χωρίς να τους υποχρεώσει να πληρώσουν ούτε ένα σεντς, αντί να βάζει ως όριο το 2013!


Δεδομένης της κρίσης που σαρώνει τα ΜΜΕ -την οποία θα πρέπει να είσαι τυφλός για να μην την βλέπεις- το ηθικά τίμιο και δεοντολογικά σωστό  είναι:

  • Συμμετοχή όλων των ανέργων συναδέλφων χωρίς όρους -χωρίς δάνεια και προκαταβολές των 20 ευρώ- στη γενική συνέλευση και στις εκλογές της ΕΣΗΕΜΘ 
  • Τοπικές κάλπες -η τεχνολογία την οποία επαίρεται ότι χρησιμοποιεί η ΕΣΗΕΜΘ εξάλλου το επιτρέπει- ώστε να μην χρειάζεται να απομακρυνθούν οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη
  • Ειλικρινή προσπάθεια -έστω και την ύστατη στιγμή- ώστε να υπάρξει το έναυσμα για μαζική συμμετοχή που μπορεί να δώσει φτερά στη στρατηγική και στις όποιες διεκδικήσεις των αιρετών ταγών μας. 
Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνά η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ (η τωρινή, η αυριανή και η επόμενη) ότι αν υπάρχουν σήμερα κάποια ποσά στα ταμεία της -τα  οποία προσπαθεί με τις όποιες αποφάσεις της να διαφυλάξει- οφείλεται  κυρίως στους εκατοντάδες άνεργους που κοσμούν τις καταστάσεις απασχόλησης του κλάδου οι οποίοι έχουν αποδώσει με την εργασία τους τα προηγούμενα χρόνια τεράστια ποσά τόσο στο ασφαλιστικό Ταμείο όσο και στην Ένωση. 

Καθώς υπό την ευρεία αστική (φιλελεύθερη, αλλά και σοσιαλιστική) αντίληψη "εργοδότες" τόσο της Ένωσης όσο και των ασφαλιστικών ταμείων θεωρούνται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εφόσον τις συντηρούν με τις εισφορές και τις συνδρομές τους, είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω φορείς θα πρέπει να υπηρετούν τυφλά το συμφέρον του κλάδου και κυρίως των μελών του. 


Εν προκειμένω με τη συμμετοχή όλων των ανέργων συναδέλφων στις διαδικασίες ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ (και προκαταβολές) και με την εφαρμογή ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΛΠΗΣ για τη διευκόλυνση των συναδέλφων -που είτε λόγω οικονομικού, είτε χρονικού περιορισμού δεν μπορούν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να ψηφίσουν- δεν εφαρμόζεται απλώς το ηθικά δίκαιο και το δεοντολογικά σωστό, αλλά γίνεται επιτέλους άρση μιας παλαιοκομματικής "πραξικοπηματικής" αντίληψης που τους είχε καταδικάσει μέχρι σήμερα σε επώδυνο αποκλεισμό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bloger Tips and Tricks