Translate

Fame Story>που θα οδηγήσει η σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση Ελλάδας και Γερμανίας την ώρα που ξεκινάει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές...

Η δημοσιογραφία απέθανε>Ζήτω η... παραδημοσιογραφία

Ο χώρος της ενημέρωσης είχε χάσει τα τελευταία χρόνια και εξ αφορμής της οικονομικής κρίσης κάθε έννοια δεοντολογίας και αξιοπρέπειας...

Πως ο Μέσι έγινε Νίντζα και ο Σουάρες... Τζάνγκο (βίντεο)

Ταξίδια από Ιαπωνία μέχρι Άγρια Δύση και πρωταγωνιστές τους Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ, Ινιέστα και Πικέ που μετατρέπονται από πιστολέρος μέχρι νίντζα στο...

Εσύ πόσο Βαρουφάκης είσαι; Κάνε το τεστ!

Το στιλ του έγινε αφορμή να γραφτούν εκατοντάδες άρθρα, ενώ διεθνή και εγχώρια μέσα αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας...

Natasha Legeyda>μαφιόζα με τατουάζ πυρπολεί το διαδίκτυο (pics)

Οι φωτογραφίες της βάζουν φωτιά στο διαδίκτυο! Στην πραγματικότητα αν και διαθέτει οργανωμένο site είναι ελάχιστα αυτά που μπορεί να μάθει κάποιος για αυτήν...

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Οι "Άγρυπνοι" της Γαλλίας βγαίνουν πάλι στους δρόμους (εμείς τι... κάνουμε;)

Έκρυθμη κατάσταση αναμένεται στη Γαλλία με τους «Άγρυπνους» πολίτες να ξεχύνονται και σήμερα στους δρόμους της χώρας και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να τρέμει τον ίδιο του τον λαό που αντιδρά στην περιβόητη εργασιακή μεταρρύθμιση. Το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση επιβίωσε της πρότασης μομφής την περασμένη εβδομάδα, έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερη δυσφορία στον γαλλικό λαό.

Το κίνημα της «Νύχτας των Όρθιων - Άγρυπνων» έλαβε σάρκα και οστά ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ να περάσει το νόμο της εργασιακής μεταρρύθμισης θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τον δείκτη της ανεργίας στη χώρα.


 της Μαρίνας Νικολάκη 


Σε δηλώσεις του στο γαλλικό δίκτυο «Europe 1», o ένοικος των Ηλυσίων, δήλωσε πως, το να διαδηλώνει κανείς είναι δικαίωμά του, όμως το να προκαλεί επεισόδια είναι έγκλημα. Πρόσθεσε επίσης πως, για τους ταραξίες θα υπάρξει τιμωρία κι αν ανάμεσά τους, υπάρχουν πρόσφυγες, τότε αυτοί θα απελαθούν.

Επτά συνδικάτα απηύθυναν για σήμερα κάλεσμα στους Γάλλους πολίτες ζητώντας τους να κινητοποιηθούν ενάντια στο νόμο που προωθεί τον εργασιακό Μεσαίωνα και πέρασε από την πίσω πόρτα - με διάταγμα- η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς.

Ύστερα από δύο μήνες διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, οι Γάλλοι «Αγανακτισμένοι» -κυρίως νέοι- θα βρίσκονται και πάλι στους δρόμους στήνοντας οδοφράγματα και κραδαίνοντας πανό έναντι του εργατικοί νόμου "Ελ Κομρί" που καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις εργαζομένων. Στο Παρίσι, η μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει από το έβδομο διαμέρισμα (Place de l' Ecole militaire) με κατεύθυνση το 14ο διαμέρισμα (DenferRochereau).

Ο «νόμος Ελ Κομρί» 
Οι νέοι ένιωσαν για τα καλά το αίσθημα της ανασφάλειας για το μέλλον κι έτσι, μετά την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στις 31 Μαρτίου, γεννήθηκε στην «Πλατεία της Δημοκρατίας» το κίνημα «Νύχτα των Όρθιων- Άγρυπνων». Έκτοτε, οι συγκεντρώσεις των Γάλλων «Αγανακτισμένων» εξαπλώθηκαν ταχύτατα σε 60 πόλεις της Γαλλίας.

Για την τελική επικύρωση του νομοσχεδίου, όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα «Liberation», οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να απογοητεύονται αφού υπάρχει ακόμη... δρόμος. Στις 14 Ιουνίου, το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία, αυτή τη φορά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς επιβίωσε της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί από την δεξιά αντιπολίτευση εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αγνοήσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις των Γάλλων πολιτών και να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, επιβάλλοντας με διάταγμα την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Tο γεγονός, όμως, ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αποκλιμάκωσης των απεργιών και των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου υποδηλώνει ότι ενισχύεται η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αντιτίθενται τρεις στους τέσσερις πολίτες σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί. Αυτό, όπως διατείνονται τα συνδικάτα, θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η κυβερνητική πρόταση αφήνει ναι μεν άθικτο το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, ωστόσο θα επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα είναι επιτρεπτό σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» το εβδομαδιαίο ωράριο να μπορεί να επεκτείνεται έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό. Οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν άρδην τη μέχρι στιγμής αυστηρά κωδικοποιημένη αγορά εργασίας στη Γαλλία.

Κάθε έκφανση της αγοράς εργασίας, όπως ο ανώτατος χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο χρόνος διακοπών και η αποζημίωση των ωρών διαλείμματος,θα υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Τα συνδικάτα, όμως, αντιδρούν κυρίως στα σχέδια δραστικής μείωσης του κόστους απολύσεων, μέσω της συρρίκνωσης των νόμιμων αποζημιώσεων.

Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία σε συγκεκριμένους πολίτες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις ενάντια στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, οι αρχές απαγορεύουν σε ακτιβιστές να κυκλοφορούν σε συγκεκριμένα διαμερίσματα της πόλης σε συγκεκριμένες ώρες.

Σε κείμενό της στο facebook, η Μαρία Δεναξά γράφει:
"Οι κυβερνήσεις, ποτέ δεν απειλήθηκαν κατά μέτωπο από την τρομοκρατία, όσο από την οργή των λαών. Σκεπτόμενη εδώ και καιρό τον τρόπο με τον οποίο ο Ολάντ κήρυξε την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -την οποία σχεδίαζε από καιρό- και την ευκολία με την οποία δίνει παράταση σ´ αυτό το καθεστώς, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η γαλλική κυβέρνηση περίμενε μεγάλη κοινωνική ένταση απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της πολιτικής την οποία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει.

Τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας απέναντι σε πολίτες, η Δημοκρατία στην Γαλλία αποδυναμώνεται. Τελευταίο πλήγμα που σκορπά ανησυχία, είναι οι αστυνομικοί που από χθες το πρωί χτυπούν τις πόρτες ακτιβιστών και αντιφασιστών για να τους παραδώσουν επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο τους απαγορεύεται να πάρουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης.

Βασικά οι αρχές τους απαγορεύουν να κυκλοφορούν απο τις 11h00 το πρωί έως τις 20h00 το βράδυ στο έκτο, έβδομο, δέκατο τέταρτο και δέκατο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού και από τις 18h00 το απόγευμα έως τις 7h00 το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας όπου συγκεντρώνονται οι πολίτες για την Ολονύχτια! Αν η Ελλάδα έγινε εργαστήριο λιτότητας, η Γαλλία μετατράπηκε σε εργαστήριο καταστολής των πολιτών. Και τα δυο αποτελούν πλέον εξαγώγιμα προϊόντα made in EU. Η συνέχεια πιστεύω θα είναι εκρηκτική..."

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι "δεν θα υπαναχωρήσει" όσον αφορά τη μεταρρύθμισή του για την εργασία, παρά τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και τις κινητοποιήσεις μέρους της αριστεράς.

"Δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις που υπαναχώρησαν", δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 στην αρχή μιας νέας εβδομάδας δράσης έπειτα από το κάλεσμα των συνδικάτων των διαδηλωτών. Ο νόμος αυτός "θα περάσει, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε, τροποποιήθηκε", τόνισε ο Ολάντ διαβεβαιώνοντας ότι στο εξής (ο νόμος) έχει την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών συνδικάτων και μιας πλειοψηφίας των σοσιαλιστών βουλευτών.

 "Η μάχη (κατά της ανεργίας) δεν έχει κερδηθεί" και η διεξαγωγή της μέσω των μεταρρυθμίσεων στην απασχόληση με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι πιο σημαντική από την δημοτικότητα του προέδρου, δήλωσε ο Ολάντ. "Η μάχη θα κερδηθεί μόνο όταν έχουμε, κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, συνεχή μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται χρόνος ώστε οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ", δήλωσε.

 "Προσπαθώ να κάνω αυτό που μια χώρα πρέπει να περιμένει από έναν αρχηγό κράτους... Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν είναι δύσκολες... ακόμα κι αν δεν είναι δημοφιλείς. Προτιμώ (οι πολίτες) να κρατήσουν για μένα την εικόνα ενός προέδρου που έκανε μεταρρυθμίσεις, ακόμη και μη αρεστές, παρά ενός προέδρου που δεν έκανε τίποτα", δήλωσε ο Ολάντ περίπου ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να χαλαρώσει τους κανόνες του εργατικού δικαίου για την καταπολέμηση μιας ενδημικής ανεργίας, η οποία πλήττει το 10% του πληθυσμού. Ωστόσο για τους επικριτές του, το νομοσχέδιο προασπίζεται υπερβολικά τις εταιρίες και μπορεί να αυξήσει την ανασφάλεια των εργαζομένων. Εδώ και δύο και πλέον μήνες, οι αντιτιθέμενοι στη μεταρρύθμιση εντείνουν τις διαδηλώσεις. Η συμμετοχή σιγά σιγά μειώνεται, αλλά οι διαδηλωτές έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί προχωρώντας σε υπερβολές και βίαια επεισόδια τα οποία προκάλεσαν τραυματισμούς.

"Αρκετά πια" με τους ταραξίες, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαιώνοντας ότι έχει δώσει "οδηγίες" ώστε η "καταστολή" να μην εμποδίσει το δικαίωμα στη διαδήλωση. "Η διαδήλωση είναι δικαίωμα, η πρόκληση καταστροφών είναι αδίκημα", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, από την αρχή των κινητοποιήσεων υπήρξαν "περισσότερες από χίλιες συλλήψεις, 60 καταδίκες και "350 τραυματίες αστυνομικοί". Αξίζει να σημειωθεί πως πρόεδρος της Γαλλίας δεν είναι καθόλου δημοφιλής στους Γάλλους ψηφοφόρους.

Ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει στο τέλος του έτους αν θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του. Ποντάροντας το μέλλον του στην πιθανότητα το σημερινό πρόγραμμά του να μειώσει την ανεργία, ο Ολάντ βλέπει το ποσοστό της δημοτικότητάς του μόλις να ξεπερνά το 10%.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bloger Tips and Tricks