Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται ότι η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υλοποίηση του έργου θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των χώρων εφαρμογής των Φυτεμένων Δωμάτων, τη διάθεση περιβαλλοντικών πληροφοριών και στοιχείων στις περιοχές εφαρμογής (ποσοστά πρασίνου κ.λ.π.) την παροχή αρδευτικού ή φυτικού υλικού και την τεχνική υποστήριξη από το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος.
Κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος για την παρακολούθηση υλοποίησης του έργου ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Πολιτείας να αναπτυχθεί μία μεθοδολογία αναγωγής της εφαρμογής, της χρήσης και των ωφελειών των “Φυτεμένων Δωμάτων” σε μεγαλύτερο γεωγραφικό επίπεδο (π.χ. σε επίπεδο Δήμου).
Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Πράσινο Ταμείο το ερευνητικό έργο Δωματhess το 2012. Το ΔωματhessII, αποτελεί τη συνέχειά του με νέους στόχους, επικεντρωμένους στις ανάγκες που προέκυψαν από την έρευνα».
Πρόσθεσε ότι σκοπός του έργου είναι η μελέτη της εφαρμογής διαφόρων τύπων Φυτεμένων Δωμάτων για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, μέσω πειραμάτων και εφαρμογής στο πεδίο, καθώς και ο υπολογισμός περιβαλλοντικών δεικτών σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, η απορρόφηση CO2 από τη βλάστηση, η συσσώρευση άνθρακα και η μείωση της αστικής απορροής.
Επιπλέον σε σχέση με τα οφέλη του έργου επισήμανε, ότι τα φυτεμένα δώματα στις ταράτσες των κτιρίων της Θεσσαλονίκης μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα οικολογικό φίλτρο που θα απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, θα συγκρατεί αιωρούμενα σωματίδια και τα νερά της βροχής, θα εξοικονομεί ενέργεια, θα μεταβάλλει το μικροκλίμα και θα αυξήσει το πράσινο έως και επτά φορές.
Φορείς υλοποίησης του έργου -εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης- είναι σχολές και Τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπως το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και το Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου