στους δρόμους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, υποστηρίζει η Lisa Vaas, συνεργάτης της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών, Sophos, στο μπλογκ της και δεν είναι η μόνη. Παρά το γεγονός ότι τα γυαλιά της Google ξεχωρίζουν από ένα μικρό τετράγωνο στην επάνω αριστερή γωνία τους, οι επίδοξοι παπαράτσι δεν θα χρειαστεί να βγάλουν φωτογραφική μηχανή ή μικρόφωνο για να καταγράψουν οτιδήποτε.
Με τα ειδικά γυαλιά, παπαράτσι θα μπορούν να γίνουν όλοι όσοι τα φορούν και σταρ-στόχοι όσοι έχουν ιδιαίτερη παρουσία στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Οι φόβοι αυτοί επαναφέρουν στην μνήμη ένα περιστατικό που έγινε γρήγορα γνωστό ευρύτατα και όχι για καλό. Αpp με τον χαρακτηριστικό τίτλο Girls Around Me δημιουργούσε έναν χάρτη «πλημμυρισμένο» από παρακείμενες «κοπέλες», αντλώντας εν αγνοία τους στοιχεία για τα check-in τους στο Foursquare.
Επίσης, η εφαρμογή έφερνε «χρήσιμα» προσωπικά δεδομένα που ήταν δημόσια στις σελίδες των κοριτσιών στο Facebook, όπως η ημερομηνία των γενεθλίων τους, εάν είναι ελεύθερες ή δεσμευμένες, καθώς και τις φωτογραφίες τους.
Μετά το σάλο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο αλλά και στην έντυπη εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, η υπηρεσία Foursquare έκλεισε τον δρόμο στα Girls Around Me, απαγορεύοντας τις κλήσεις στην υπηρεσία από το app (το Foursquare API). Ανάλογοι φόβοι έχουν εκφραστεί στο παρελθόν με αφορμή την κυκλοφορία των αυτοκινήτων της Google για την εικονική περιήγηση στους δρόμους ανά τον κόσμο, την υπηρεσία Google Street View που φωτογράφιζαν τα πάντα στο διάβα τους.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η καταγραφή ανθρώπων και αυτοκινήτων που αναγνωρίζονται εύκολα οδήγησε στην λήψη μέτρων, όπως την υποχρεωτική θόλωση των εικόνων (αν και η θόλωση γίνεται ένα χρόνο μετά την λήψη). Το πρότζεκτ του Google δεν περιλαμβάνει την αναγνώριση προσώπου, τουλάχιστον προς το παρόν.
Εάν το έκανε, τότε η αναγνώριση όλων όσων βλέπει κανείς με τα γυαλιά του και επιστροφή προσωπικών πληροφοριών από την αναζήτησή του στο Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν ένα μάλλον εφιαλτικό σενάριο. Σήμερα, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα σενάριο, έχουμε ήδη όμως δει αρκετά ευτράπελα για να είμαστε σε εγρήγορση.
Για να μην παραμείνουν σενάριο οι φόβοι, χρειάζεται να βάλουν το χεράκι τους πολλοί: να υποστηρίζει το πρότζεκτ αναγνώριση προσώπου, να επικοινωνούν οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ τους και να μοιράζονται data, τα θύματα να είναι στο δίκτυο και να παραχωρούν ελεύθερα προς χρήση προσωπικά δεδομένα και να μην γίνεται είτε η λεγόμενη αυτορύθμιση στην βιομηχανία περί ιδιωτικότητας ή οι αρμόδιες αρχές προστασίας των δεδομένων να μην λειτουργούν. Πάντως, ένα μπαρ στο Σιάτλ φρόντισε να λάβει τα μέτρα του εγκαίρως.
Απαγόρευσε εκ των προτέρων την είσοδο στο 5 Point Cafe σε techies που φορούν υπερήφανα Google Glass, απόφαση που οδήγησε πολλούς χρήστες αν όχι στην πόρτα του, σίγουρα στον δικτυακό του τόπο.
kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου