Translate

Fame Story>που θα οδηγήσει η σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση Ελλάδας και Γερμανίας την ώρα που ξεκινάει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές...

Η δημοσιογραφία απέθανε>Ζήτω η... παραδημοσιογραφία

Ο χώρος της ενημέρωσης είχε χάσει τα τελευταία χρόνια και εξ αφορμής της οικονομικής κρίσης κάθε έννοια δεοντολογίας και αξιοπρέπειας...

Πως ο Μέσι έγινε Νίντζα και ο Σουάρες... Τζάνγκο (βίντεο)

Ταξίδια από Ιαπωνία μέχρι Άγρια Δύση και πρωταγωνιστές τους Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ, Ινιέστα και Πικέ που μετατρέπονται από πιστολέρος μέχρι νίντζα στο...

Εσύ πόσο Βαρουφάκης είσαι; Κάνε το τεστ!

Το στιλ του έγινε αφορμή να γραφτούν εκατοντάδες άρθρα, ενώ διεθνή και εγχώρια μέσα αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας...

Natasha Legeyda>μαφιόζα με τατουάζ πυρπολεί το διαδίκτυο (pics)

Οι φωτογραφίες της βάζουν φωτιά στο διαδίκτυο! Στην πραγματικότητα αν και διαθέτει οργανωμένο site είναι ελάχιστα αυτά που μπορεί να μάθει κάποιος για αυτήν...

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Όταν στην Ισλανδία χαρίζουν τα χρέη, στην Ελλάδα πετούν... περιστέρια

Ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής στη σχολή Πολιτικών Επιστημών είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η ευθύνη (και η πολιτική ηθική) μιας κυβέρνησης δεν κρύβεται πίσω από τα φουσκωμένα λόγια, αλλά με βάση τις πράξεις και τις ενέργειες της που πρέπει να συνάδουν με τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας που (συχνά υποτίθεται) υπηρετούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα
(αρνητικό και θετικό) δύο χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους: Η Ελλάδα και η Ισλανδία. Πως αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι αντίστοιχες κυβερνήσεις; (Σ.Σ. Τα στοιχεία που αναγράφονται στη φωτό δεν είναι απολύτως επικαιροποιημένα, αλλά η ουσία του προβλήματος παραμένει απαράλλαχτη).


Διάβασα στο crashonline

"Την ώρα που Ελλάδα, με το πρόγραμμα «διαρθρωτικής προσαρμογής» της τρόικας το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών γίνεται δημόσιο και στη συνέχεια «φορτώνεται» στους πολίτες να το αποπληρώσουν, συνοδευόμενο από μέτρα και ιαχές περί «μονοδρόμων λιτότητας», στην Ισλανδία φαίνεται πως πολίτες και κυβέρνηση υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση... στην κρίση, αφού η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως άρχισε με επιτυχία τη διαδικασία για την παραγραφή μέρους του χρέους των πολιτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια…

 Η απειλή στην Ελλάδα από κυβερνητικά κλιμάκια και τρόικα έχει γίνει πλέον τετριμμένη: αν δεν αποπληρώσουν οι πολίτες το δημόσιο χρέος, έστω και με αντίτιμο την εξαθλίωσή τους, οι συνέπειες θα ομοιάζουν περίπου με εκείνες από μια ελεύθερη πτώση του κομήτη Χάλεϊ στα κεφάλια μας…

Και οι πολίτες στην Ελλάδα δεν μοιάζουν αποφασισμένοι –τουλάχιστον όχι ακόμα- να ακολουθήσουν το παράδειγμα «ανυπακοής» των Ισλανδών στα διάφορα χρηματοπιστωτικά κέντρα: γιατί οι Ισλανδοί το 2009, μετά τη χρεοκοπία της χώρας, έριξαν την κυβέρνηση της χρεοκοπίας, αρνήθηκαν να πληρώσουν τα «σπασμένα» των τραπεζιτών τους, κυνηγούν έκτοτε δικαστικά τους υπαίτιους τραπεζίτες και πολιτικούς, γράφουν νέο Σύνταγμα και όποτε χρειάζεται βγαίνουν και διαδηλώνουν επίμονα στους δρόμους του παγωμένου Ρέικιαβικ.

 Έτσι, και η σημερινή κυβέρνηση της Ισλανδίας τόλμησε να υλοποιήσει ένα σχέδιο, που έχει προκαλέσει τη μήνιν των οικονομικών «φωστήρων» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor΄s.

Ο πρωθυπουργός Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον (που εξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2013 με το κεντρώο Κόμμα της Προόδου και συμμάχησε για να κυβερνήσει με το συντηρητικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας), αψήφησε τις «απειλές» και υλοποιεί πλέον αυτό το σχέδιο, που αποτελούσε την κύρια προεκλογική του υπόσχεση.

 Το ισλανδικό κοινοβούλιο, λοιπόν, υιοθέτησε στις 16 Μαΐου τον νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν αυτή την παραγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος, και την προηγούμενη Κυριακή ξεκίνησε την παραγραφή μέρους του χρέους των νοικοκυριών, κάτι που αναμένεται να ανακουφίσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά από ποσά που φθάνουν σχεδόν τα 26.000 ευρώ.

Τη συγκεκριμένη Κυριακή, η ισλανδική εφορία εγκαινίασε μια ιστοσελίδα, στη διεύθυνση leidretting.is, στην οποία οι Ισλανδοί μπορούν να υποβάλουν το φάκελό τους. Μέσα στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του ιστότοπου, είχαν υποβληθεί 5.000 φάκελοι, όπως δήλωσε προς την εφημερίδα Frettabladid ένας από τους τεχνικούς υπευθύνους του.

Μάλλον αναμενόμενο, καθώς το 2012, το 36,7% των χρεωμένων νοικοκυριών υποστήριζε πως «δυσκολεύεται» να τα βγάλει πέρα με τον μηνιαίο προϋπολογισμό του και το 11,7% πως «δυσκολεύεται πολύ».

 Το μέτρο προβλέπει μείωση του κύριου μέρους του χρέους των νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό (κάτι που αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων), χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις.

 Αυτή η ελάφρυνση χρεών, η οποία εξαρτάται από το ποσό του δανείου, έχει ανώτατο όριο τις 4 εκατ. κορώνες (πάνω από 25.900 ευρώ). Η κυβέρνηση εκτιμά πως το σχέδιο αυτό αφορά περίπου 69.000 νοικοκυριά από τις 124.000 που αριθμεί η χώρα και πως κατά μέσο όρο μπορούν να διεκδικήσουν 1,1 εκατ. κορώνες (7.100 ευρώ).

 Πριν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008, οι ισλανδικές τράπεζες δεν πρότειναν συστηματικά παρά δάνεια με επιτόκια συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό.

Όμως, όπως καταγράφεται, η βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα αυτή είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της αδυναμίας της ισλανδικής κορώνας, και συνεπώς και των χρεών των νοικοκυριών.

 Στην Ελλάδα, αντίθετα, επεκτείνεται όλο και περισσότερο η ποινικοποίηση της φτώχειας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bloger Tips and Tricks