βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες οι εργαζόμενοι, στηριγμένοι στις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους ενώσεων, θα προχωρήσουν σε απεργιακούς αγώνες.
Από τις 8 Οκτωβρίου τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΦΕ αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας όλων των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων, των τεχνικών και των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «Espresso», στην ιστοσελίδα espressonews.gr, στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash και στους τηλεοπτικούς σταθμούς Sunny TV και Sport TV, «ύστερα από την παράνομη και αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας».
Η ιδιοκτησία του ομίλου Κυριακίδη εξακολουθεί να οφείλει τις δεδουλευμένες αποδοχές σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ αθέτησε και την υπόσχεσή της, με την οποία είχε δεσμευτεί ότι μέχρι σήμερα θα κατέβαλλε ένα μισθό. Ταυτόχρονα προέβη σε αυθαίρετη και παράνομη μείωση του βασικού μισθού και των μέχρι τώρα καταβαλλόμενων επιδομάτων.
Οι Ενώσεις ζητούν: «Την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων στους συναδέλφους μας. Την τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ιδιοκτησία. Την άμεση συμμόρφωση της εργοδοσίας με την εργατική νομοθεσία, τις ΣΣΕ και τις συμβατικές υποχρεώσεις της και την αποχή της από οποιαδήποτε απόπειρα ή προσχηματική ενέργεια που αποσκοπεί σε περαιτέρω μείωση των αποδοχών των συναδέλφων μας». Η απεργία θα διαρκέσει δυο βδομάδες.
Η εφημερίδα θα ξανακυκλοφορήσει την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, με μια μικρή διαφορά. Ο προσεκτικός αναγνώστης της «Espresso» διαπίστωσε ότι στην ταυτότητα αυτού του φύλλου αρχίζει μια νέα αρίθμηση (φύλλο 1) και εμφανίζεται μια νέα επιχείρηση ως ιδιοκτήτρια της εφημερίδας. Αντί της εταιρείας ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. που εμφανιζόταν μέχρι τότε, από τη μέρα αυτή αναγράφεται η εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. και ως εκδότης αναφέρεται ο Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης. Η εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. και ο κ. Φιλιππάκης εκδίδουν ήδη την εφημερίδα «Δημοκρατία», ίσως τη μόνη εφημερίδα που μπορεί να θεωρηθεί καθαρά «σαμαρική».
Με την απόκτηση της «Espresso» δημιουργείται δηλαδή ένα νέο δημοσιογραφικό συγκρότημα, το οποίο καλύπτει τη λαϊκή Δεξιά, όπως αυτή εκφράζεται από τη σημερινή ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο που η μεταβίβαση αυτή δεν έχει αποκλειστικά πολιτικές ή δημοσιογραφικές πτυχές. Ο ισχυρός άνδρας της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. δεν είναι άλλος από το άλτερ έγκο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο κ. Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος ήδη καταζητείται από τις αρχές για συμμετοχή σε κακουργήματα που έχουν σχέση με το σκάνδαλο της Proton Bank.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι με ποιον τρόπο πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση της εφημερίδας «Espresso» από μια εταιρεία η οποία ήδη από τα τέλη του περασμένου χρόνου είχε συγκεντρώσει τα φώτα της εισαγγελικής έρευνας και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι της εφημερίδας διεκδικούσαν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.
Το ιστορικό μιας μεταβίβασης
Ολα αυτά θα ήταν απλά επεισόδια στις δραματικές εξελίξεις μιας ανοιχτής εκδοτικής αγοράς που αναπροσαρμόζεται. Μόνο που, όπως είπαμε, η «Espresso», την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η αλλαγή ιδιοκτησίας, αντιμετώπιζε μια σοβαρή εσωτερική κρίση. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, στις 23.10.2012 η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. του κ. Κυριακίδη μεταβίβασε στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία ΙΒΕΤΤ Ltd τα ακόλουθα σήματα, όπως προκύπτει από τα βιβλία σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου: Espresso, Εσπρέσο, Κυριακάτικη Espresso, Espresso της Κυριακής, Προβλέψεις BET Espresso, Benefit by Espresso της Κυριακής, Espresso Casa.
Το συνολικό τίμημα της μεταβίβασης των επτά αυτών εμπορικών σημάτων ανήλθε στο ποσό των 1.000 (χιλίων) ευρώ, όπως διαπιστώνεται από το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης εμπορικού σήματος, το οποίο συνήφθη μεταξύ της ΝΕΠ και της ΙΒΕΤΤ. Η ημερομηνία που παρουσιάζεται στο εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό είναι 5.12.2011, αρκετά δηλαδή προγενέστερη της μεταβίβασης των σημάτων.
Όσο για την κυπριακή αυτή εταιρεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται ότι ιδρύθηκε την 1.12.2011, τέσσερις δηλαδή μέρες πριν από την ημερομηνία που φέρεται ότι συντάχθηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό και καταχωρίστηκε στο Μητρώο Εταιρειών Κύπρου με αρ. 297891, με μονοπρόσωπο Δ.Σ., τον δικηγόρο Σάββα Πολυδώρου. Είναι εύλογο το ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο εμφανίζεται ως αντίτιμο της δοσοληψίας; Στον ισολογισμό της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. του 2011 που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο (ΦΕΚ 6623/10.7.2012) εμφανίζονται τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή κυρίως τα σήματα των εφημερίδων της, να αποτιμώνται σε 54.522.000 ευρώ. Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει λοιπόν κανείς αυτή τη μεταβίβαση των σημάτων έναντι 1.000 ευρώ;
Με το ίδιο ιδιωτικό συμφωνητικό που προαναφέραμε προβλέπεται και η παραχώρηση άδειας χρήσης των σημάτων αυτών από την ΙΒΕΤΤ Ltd προς τη ΝΕΠ Ανώνυμη Εταιρεία Εκδόσεων και εκμεταλλεύσεων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών Α.Ε., μέχρι την 31.12.2012, άνευ καταβολής ανταλλάγματος από την πωλήτρια προς την αγοράστρια εταιρεία. Με βάση αυτή την πρόβλεψη του ιδιωτικού συμφωνητικού, όπως προκύπτει από τα βιβλία σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η ΙΒΕΤΤ Ltd παραχώρησε την άδεια χρήσης αυτών των σημάτων προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ειδικά των σημάτων της εφημερίδας («Espresso» και «Εσπρέσο»). Αλλά όπως προκύπτει από τα ίδια βιβλία, ακριβώς την επόμενη μέρα, στις 26.10.2012, η ΙΒΕΤΤ Ltd ανακάλεσε τις εν λόγω παραχωρηθείσες άδειες χρήσης των επτά σημάτων προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ειδικά τα σήματα «Espresso» και «Εσπρέσο».
Και μάλιστα, βάσει ενός ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο υποβλήθηκε στην υπηρεσία σημάτων με ημερομηνία 19.10.2012, η ΙΒΕΤΤ Ltd φέρεται ότι κατέβαλε προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., λόγω της πρόωρης λύσης της συμφωνίας τους, το ποσό των 540.000 ευρώ ως ποινική ρήτρα! Μέχρι στιγμής, δηλαδή, έχουμε μια παραχώρηση σημάτων που κοστολογείται 1.000 ευρώ και ενώ ο παραχωρών διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση των σημάτων, ο αποδέκτης των σημάτων παραιτείται από τα δικαιώματά του πρόωρα και καταβάλλει ως ποινική ρήτρα 540.000 ευρώ για κάτι που απέκτησε έναντι 1.000 ευρώ. Το θέατρο του παραλόγου, όμως, συνεχίζεται.
Οπως προκύπτει επίσης από τα βιβλία σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, την ίδια μέρα, στις 26.10.2012, η ΙΒΕΤΤ Ltd παραχώρησε άδεια χρήσης των εν λόγω επτά σημάτων προς την εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε., με διάρκεια μέχρι την 22.10.2022 και με αντάλλαγμα το ίδιο ποσό των 540.000 ευρώ, όπως προκύπτει από άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό που υποβλήθηκε με ημερομηνία 23.10.2012 στην υπηρεσία σημάτων.
Το συμπέρασμα είναι ότι μέσω μιας κυπριακής εταιρείας, η οποία δεν φαίνεται να παίζει κανέναν άλλο ρόλο παρά μόνον εκείνο του παρένθετου επιχειρηματικού σχήματος, μεταβιβάστηκαν τα σήματα της εφημερίδας «Espresso» από τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. στον Δημοκρατικό Τύπο Α.Ε. έναντι 540.000 ευρώ. Μπήκαν αυτά τα χρήματα στα ταμεία της ΝΕΠ; Οι εργαζόμενοι και οι άλλοι πιστωτές της εταιρείας επιχειρούν να βγάλουν άκρη. Για ποιο λόγο έγιναν με αυτόν τον τρόπο αυτές οι μεταβιβάσεις;
Ασφαλώς εδώ πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του τα στοιχεία του βουλεύματος 3680/2011 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο αναφέρεται στον ρόλο των εταιρειών του Πέτρου Κυριακίδη στις υπό δικαστική διερεύνηση οικονομικές δραστηριότητες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μέσω της Proton Bank (βλ. διπλανές στήλες). Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που προκάλεσε τις εσπευσμένες αυτές ενέργειες. Στις 26.10.2012 εκδικαζόταν η αίτηση της Νέας Proton Τράπεζας Α.Ε. κατά της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., προκειμένου να της χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία θα απαγορεύεται κάθε νομική και πραγματική μεταβολή της περιουσίας της εταιρείας του κ. Κυριακίδη, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έχει οριστεί για τις 13.2.2013.
Ως γνωστόν, η Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε. ιδρύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε εφαρμογή του νόμου 4021/2011 περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Με βάση τον νόμο αυτό, στη νεοϊδρυθείσα τράπεζα μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) της παλιάς Proton Bank, ενώ το νέο σχήμα ενισχύθηκε από το Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παρέσχε τα απαιτούμενα κεφάλαια στη νέα, “καλή” τράπεζα και αποτελεί τον μοναδικό μέτοχό της». Πρόκειται δηλαδή για την υλοποίηση της παρέμβασης του Δημοσίου για τη σωτηρία της τράπεζας του κ. Λαυρεντιάδη. Τελικά, το δικαστήριο πράγματι χορήγησε αυθημερόν την προσωρινή διαταγή, με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημα της Νέας Proton Τράπεζας Α.Ε. και απαγορεύεται από τις 26.10.2012 κάθε νομική και πραγματική μεταβολή της περιουσίας της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. Ηταν η ίδια ημερομηνία που φέρει η παραχώρηση των σημάτων της «Espresso» από την ΙΒΕΤΤ Ltd στη Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε.
Η προϊστορία των εταιρειών
Η μεταβίβαση της εφημερίδας από την εταιρεία του κ. Κυριακίδη στην εταιρεία του κ. Φιλιππάκη είναι κατά κάποιον τρόπο αντιστροφή της μεταβίβασης που είχε προηγηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον δεύτερο στον πρώτο. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 η «Espresso» ανήκε στην εταιρεία Ημερήσιος Τύπος Α.Ε., συμφερόντων του Ιωάννη Φιλιππάκη. Ο κ. Κυριακίδης είχε συστήσει από το 2008 μια σειρά εταιρειών, οι οποίες είχαν στην αρχή σκοπό τη διενέργεια μεταφορών και στην πορεία μεταβλήθηκαν σε καθαρά εκδοτικές επιχειρήσεις.
Μια από τις αρχικές εταιρείες ήταν η «Λόγκσουν, ανώνυμη εταιρεία διανομής, αποθήκευσης, μεταφοράς και logistics» (ΦΕΚ 10787/19.9.2008), η οποία μετονομάστηκε σε «Μυενρί ανώνυμη εκδοτική εταιρεία», με ταυτόχρονη αλλαγή σκοπού (ΦΕΚ 11504/9.10.2008). Η εταιρεία αυτή θα παύσει να υπάρχει στις 31.12.2009, ενώ την ίδια μέρα θα συγχωνευτούν όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις του ομίλου (Κύκα Εκδοτική Α.Ε., Daily Press Magazines Εκδοτική Α.Ε., Ημερήσιος Τύπος Α.Ε., Ημεροσκόπος Εκδοτική Συμμετοχική Α.Ε.), μέσω συγχώνευσης στην πρώτη αναφερόμενη (ΦΕΚ 40/5.1.2010). Στη συνέχεια η εταιρεία Κύκα Α.Ε. μετονομάστηκε σε ΝΕΠ Εκδοτική Α.Ε.
Οι εταιρείες αυτές δανειοδοτήθηκαν από την Proton του κ. Λαυρεντιάδη με ποσά που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton, προκειμένου να δικαιολογηθούν αυτά τα δάνεια έγινε αποτίμηση των σημάτων της εταιρείας. Και το μεν σήμα «Espresso» αποτιμήθηκε σε 32,1 εκατ. ευρώ, ενώ το «Espresso της Κυριακής» σε 28,9. Είναι τα ίδια που παραχωρήθηκαν (μαζί με άλλα πέντε) έναντι 1.000 ευρώ.
Οπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών αυτών, σε μια πρώτη φάση συνυπήρχαν Κυριακίδης και Φιλιππάκης στα Δ.Σ. τους. Αυτό ισχύει για την εταιρεία Ημεροσκόπος Εκδοτική Α.Ε. (ΦΕΚ 12112/24.10.2008) και τον Ημερήσιο Τύπο Α.Ε. (ΦΕΚ 1361/26.11.2008 και 10532/2.9.2009). Η μεταβίβαση των σημάτων Αναρωτιέται κανείς πώς έγιναν όλες αυτές οι μεταβιβάσεις των εμπορικών σημάτων χωρίς να υπάρξει κάποιος έλεγχος.
Η απάντηση είναι απλή. Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο δεν απαιτείται παρά μόνο ένας τυπικός έλεγχος. Μόνο αν υποβάλει κάποιος ένσταση μπορεί να αμφισβητηθεί δικαστικά η εγκυρότητα αυτών των δικαιοπραξιών. Από τις 11 Απριλίου 2012 τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος περί σημάτων (4012/2012). Ο νόμος αυτός, ο οποίος φέρει τον ενδεικτικό τίτλο «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος − Νέα εταιρική μορφή − Σήματα − Μεσίτες ακινήτων − Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις» είναι μια από τις βασικές «μνημονιακές» ρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Σύμφωνα με τα άρθρα 121-196 διαμορφώνεται το νέο νομικό περιβάλλον για τα εμπορικά σήματα, με δηλωμένη πρόθεση την «επιτάχυνση της διαδικασίας καταχώρισης σήματος». Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο νέος αυτός νόμος άρχισε να εφαρμόζεται από τις 11.10.2012, όπως προβλεπόταν από την ψήφισή του, έτσι ώστε να έχει προετοιμαστεί η αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Υπήρχε δηλαδή ένα εξάμηνο στο οποίο εξακολουθούσε να εφαρμόζεται ο προηγούμενος νόμος. Δέκα μέρες μετά την εκπνοή αυτής της προθεσμίας πραγματοποιήθηκαν οι μεταβιβάσεις σημάτων που περιγράψαμε πιο πάνω.
Μικρή λεπτομέρεια: ένας από τους υπουργούς που υπογράφει τον νόμο για τα σήματα είναι ο τότε υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση Παπαδήμου, κ. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης. Ο κ. Βορίδης, ο οποίος κατά την ψήφιση του νόμου αυτού ήταν ήδη στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι εδώ και χρόνια δικηγόρος της «Espresso», ενώ ο στενός του συνεργάτης δικηγόρος Εμμανουήλ Μαργωμένος είναι ένα από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας Δημοκρατικός Τύπος, Ειδησεογραφική Εκδοτική Εμπορική Εταιρεία, Α.Ε., μαζί με τον Ιωάννη Φιλιππάκη, τον Νικόλαο Χαβούτη, τον Γεώργιο Δραγώνα και τον Σταύρο Δρακουλαράκο.
Η νέα «Espresso» δεν χάνει ευκαιρία να εξάρει τον κ. Βορίδη. Τη μια για την άρνησή του να μετάσχει σε κοινοβουλευτική αποστολή στις ΗΠΑ («οι λόγοι της άρνησής του είναι προφανείς», 7.11.2012), την άλλη ως υποψήφιο υπουργό («μεγάλες πιθανότητες να ορκιστούν υπουργοί στον προσεχή ανασχηματισμό έχουν πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης», 10.11.2012), την τρίτη για την κομματική του πειθαρχία («στα μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο ως επί το πλείστον μόνο ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης» 17.11.2012). Γεγονός είναι ότι ο κ. Βορίδης οφείλει (όχι ως δικηγόρος της «Espresso» ή του Δημοκρατικού Τύπου Α.Ε., αλλά ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας) να ενημερώσει τη Βουλή για τις συνθήκες μεταβίβασης της «Espresso» από τον ήδη καταζητούμενο Πέτρο Κυριακίδη.
Οι αγοραστές και τα συγκροτήματα
Η αιφνίδια διείσδυση του διδύμου Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν έχει μέχρι στιγμής αιτιολογηθεί ικανοποιητικά. Ιδίως επειδή κατά κανόνα το αγοραστικό ενδιαφέρον των δυο φίλων στρεφόταν σε επιχειρήσεις ήδη προβληματικές, φθαρμένες ή χρεωμένες, χωρίς σοβαρές ελπίδες να ανακάμψουν σε συνθήκες κρίσης που είχαν ήδη διαφανεί. Το 2009 ο Λαυρεντιάδης απέκτησε από τον Κόκκαλη τον ραδιοσταθμό Flash έναντι 7,9 εκατ. ευρώ.
Ο σταθμός βρισκόταν ήδη σε παρακμή και με συσσωρευμένα χρέη. Ακολούθησε το επίσης απαξιωμένο TV Magic που ανήκε στον ίδιο επιχειρηματία. Σειρά είχε στη συνέχεια η αγγλόφωνη εφημερίδα «Athens News» και το περιοδικό «Free» του συγκροτήματος Λαμπράκη. Μετά η «Espresso» του Βαρδή Βαρδινογιάννη και ένα ποσοστό της «Ισοτιμίας» του ίδιου μεγαλοεπιχειρηματία. Λίγο αργότερα το δίδυμο μπαίνει με 12,53% στον Πήγασο του Μπόμπολα, δηλαδή στις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία», καθώς και σε πολλά περιοδικά.
Μέσω των συμφωνιών με τους Λαμπράκη, Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, ο Λαυρεντιάδης βρέθηκε έμμεσα και στο Mega. Ακόμα τότε υπήρχε ποσοστό της Χ.Κ. Τεγόπουλος στη μετοχική σύνθεση του καναλιού. Ο Λαυρεντιάδης επιχείρησε να επεκταθεί και προς την πλευρά της «Ελευθεροτυπίας», αλλά οι προτάσεις του δεν έγιναν δεκτές από τις δύο μεγαλομετόχους της Χ.Κ. Τεγόπουλος. Τελικά η ΝΕΠ θα αγοράσει πάνω από το 10% της εταιρείας μέσω χρηματιστηρίου.
Στη συνέχεια το δίδυμο συνεργάστηκε με τον Σπύρο Καρατζαφέρη στη «Σφήνα» (που έκλεισε), τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στο «Veto» (που επίσης έκλεισε) και τον Γιώργο Τράγκα στη «Financial Box». Σημαντικότερη κίνηση υπήρξε η εξαγορά του 40% των εφημερίδων «City Press» και «Free Sunday», καθώς και μιας σειράς περιοδικών ποικίλης ύλης και τελικά η συνεργασία με τις εκδόσεις Λιβάνη για την έκδοση του περιοδικού «Επίκαιρα». Σύμφωνα με τον Ντένη Αντύπα, το 2010 η νεοσύστατη εταιρεία του Πέτρου Κυριακίδη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. διέθετε πάνω από 25 έντυπα. Μια πραγματική αυτοκρατορία. Ας σημειωθεί ότι η σχέση του Πέτρου Κυριακίδη με τις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη δεν περιορίζεται στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.
Θυμίζουμε ότι προτού ξεκινήσει την εξαγορά επιχειρήσεων Τύπου ο κ. Κυριακίδης είχε πωλήσει στις 27.9.2007 11.452.341 μετοχές της Alapis, συνολικής καθαρής αξίας 22.904.682 ευρώ.
Το βούλευμα που καίει
Με το βούλευμα 3680/2011 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, μεταξύ άλλων, έχει εντοπίσει προβλήματα νομιμότητας στη σχέση των εταιρειών του κ. Κυριακίδη με εκείνες του κ. Λαυρεντιάδη: «Από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήσαμε προέκυψαν τα ακόλουθα: ο Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης ήταν πρόεδρος μέχρι την 31.1.2011 της τράπεζας Proton Bank [και μαζί με τα άλλα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.] μέλος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων.
Μέσα στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, με κοινό δόλο και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην Proton Bank, χορήγησαν σε εταιρείες άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από τον Λ. Λαυρεντιάδη δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (701.220.000), χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, χωρίς εγγυήσεις και με εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, με συνέπεια να απειληθεί και υποστεί περιουσιακή ζημία η τράπεζα. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους αυτό, ενεργώντας με δόλο, απέκρυψαν από τις εποπτικές αρχές και τους μετόχους της άνω τράπεζας το γεγονός ότι τα χορηγούμενα δάνεια δίνονταν σε εταιρείες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τον Λ. Λαυρεντιάδη, δηλαδή απέκρυπταν τον ενιαίο πιστωτικό κίνδυνο.
Αυτό σημαίνει ότι οι εποπτικές αρχές και οι μέτοχοι θεωρούσαν ότι οι ανωτέρω χορηγούσαν δάνεια τηρώντας το νομοκανονιστικό πλαίσιο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και δη την τήρηση των ορίων πιστοδοτήσεων (έως 25% των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας). Ομως, όπως προέκυψε, τα δάνεια χορηγούνταν προς εταιρείες που αποτελούν ομάδα συνδεδεμένων πελατών (άρα αντιπροσωπεύουν ενιαίο κίνδυνο), με πιστοδοτήσεις που δεν καλύπτονταν με άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία κατά παράβαση της ΠΔΤΕ 2596/20.8.2007…
Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος των χορηγήσεων της τράπεζας, ήτοι ποσό 701.220.000 ευρώ, διοχετεύτηκε σε επιχειρήσεις συμφερόντων Λαυρεντιάδη, κατόπιν εγκρίσεων νέων πιστοδοτικών ορίων ή αύξησης υφιστάμενων πιστοδοτικών ορίων, τις οποίες παρέσχον υπό την ιδιότητά τους ως μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων οι […] και ειδικότερα […] αύξηση υφισταμένων ορίων προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ (Πέτρος Κυριακίδης) στις 29.3.2010 κατά 10.000.000 ευρώ (συνεδρίαση 162/29.3.2010) και στις 27.4.2010 κατά 7.000.000 ευρώ (συνεδρίαση 163/27.4.2010).
Για τους λόγους αυτούς απαγορεύει: Την κίνηση όλων των τηρουμένων στα τραπεζικά ιδρύματα λογαριασμών, μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών – επενδυτικών προϊόντων, καθώς και το άνοιγμα τυχόν τηρουμένης θυρίδας θησαυροφυλακίου με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τους : […] 8) Κυριακίδης Πέτρος για το ποσό των 35.160.000 ευρώ».
Με λίγα λόγια, από το βούλευμα προκύπτει ότι η εταιρεία του ήδη καταζητούμενου από τις αρχές Πέτρου Κυριακίδη απετέλεσε μία από τις εταιρείες οι οποίες συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τον ήδη προφυλακισμένο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και παρείχαν προς αυτόν συνδρομή, ώστε να καταστεί εφικτή η διοχέτευση προς αυτές του κολοσσιαίου ποσού των 701.220.000 ευρώ, κατόπιν εγκρίσεων νέων πιστοδοτικών ορίων ή αύξησης υφιστάμενων πιστοδοτικών ορίων.
Το ποσό που αναφέρεται στις εταιρείες του κ. Κυριακίδη φτάνει τα 17.000.000 ευρώ. Ο βασικός και ουσιαστικά μοναδικός μέτοχος της ΝΕΠ, Πέτρος Κυριακίδης, ήταν υπό δικαστική έρευνα για τα παραπάνω αδικήματα τη στιγμή που γίνονταν οι μεταβιβάσεις των σημάτων της «Espresso», ενώ με το ίδιο βούλευμα είχε ήδη διαταχθεί η απαγόρευση κίνησης λογαριασμών, τίτλων, χρηματοπιστωτικών προϊόντων ή του ανοίγματος των θυρίδων του.
efsyn.gr - (kourdistoportocali.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου