-αν και με συγκρατημένη αγωνία- τις εξελίξεις. Όπως ανέφερε προ ολίγου το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, η Βόρειος Κορέα προγραμματίζει να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, προκαλώντας αναστάτωση στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη υπουργού Άμυνας Κιμ Κουάν Γιν, η Βόρειος Κορέα μπορεί να μετέφερε την Πέμπτη πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan στα ανατολικά της παράλια, αλλά δεν φαίνεται να στοχεύει στην αμερικανική ενδοχώρα.
Άλλωστε, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν βεληνεκές περίπου 3.000 χιλιόμετρα, θέτοντας στο πεδίο δράσης τους ολόκληρη τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά και το νησί του Γκουάμ. Κάποιοι, παρόλα αυτά, θεωρούν όσα ανακοινώνονται από την Βόρειο Κορέα, πως βρίσκονται στη σφαίρα του φανταστικού, καθώς ο Κιμ Γιονκ Ουν προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι δυναμικός ηγέτης και δε διστάζει να τα βάλει με τις ΗΠΑ.
Απειλή ή πραγματικότητα, σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο «κίνδυνος από τη Βόρειο Κορέα είναι αληθινός και σαφής» και ενίσχυσε την αντιπυραυλική της άμυνα στον Ειρηνικό, ενώ πρόκειται να αναπτυχθεί συστοιχία πυραύλων THAAD στο Γκουάμ.
Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο της Βορείου Κορέας KCNA μιλά με γρίφους καθώς ανέφερε πως «η στιγμή της έκρηξης πλησιάζει γρήγορα. Κανείς δε μπορεί να πει αν θα ξεσπάσει πόλεμος στην Κορέα ή όχι και αν θα ξεσπάσει σήμερα ή αύριο».
Εντούτοις, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Βόρειος Κορέα είναι έτη φωτός μακριά από την κατασκευή πυρηνικών όπλων και αποδίδουν την πολεμική ρητορική σε προσωπική ανάγκη του νεαρού ηγέτη να πείσει τον λαό ότι είναι ικανός να ηγηθεί.
Βέβαια, την ίδια στιγμή οι ίδιοι αναλυτές κάνουν λόγο για τα συμβατικά όπλα που διαθέτει ο στρατός του Κιμ Γιονγκ Ουν, τα οποία μπορούν να πλήξουν το Γκουάμ, τη Χαβάη και τις αμερικανικές βάσεις. Όπως επισήμανε στο CNN ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, «υπάρχει πραγματικός και ξεκάθαρος κίνδυνος».
Ευχήθηκε, μάλιστα, η Βόρειος Κορέα να σταματήσει την επικίνδυνη ρητορική του, τονίζοντας πως υπάρχει μονοπάτι για να αποκατασταθεί η ειρήνη σε συνεργασία με τους γείτονες, όμως «πρέπει τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας να είναι υπεύθυνα καθώς δεν επιτυγχάνεται η ειρήνη και η ευημερία με πυρηνικές απειλές και με προκλητικές ενέργειες».
Την ίδια ώρα, ο Βίκτορ Τσα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, διερωτάται αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πραγματικά τον έλεγχο και συμπληρώνει «δεν ξέρουμε ποιες είναι οι θέσεις του απέναντι στον κόσμο, δε ξέρουμε τι πιστεύει για την στρατιωτική του δύναμη, δεν γνωρίζουμε αν βλέπει τις ΗΠΑ και την Νότιο Κορέα ως χάρτινες απειλές».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως ο Τσα αναγνωρίζει πως αν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί, τότε θα υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Παράλληλα, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Ράσελ Χάουαρντ, τον χαρακτηρίζει «ένα παιδί που αρχίζει τώρα να συνειδητοποιεί τη δύναμή του», με αποτέλεσμα ο ευνοημένος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ να μην αντιλαμβάνεται τις ενέργειές και τις επιπτώσεις αυτών.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου