Πολλώ δε μάλλον όταν η επεκτατική τακτική της τουρκικής ηγεσίας έναντι της χώρας μας έχει φτάσει στο κατακόρυφο (διεκδικεί από 17 έως... 100 νησιά στο Αιγαίο) και όταν ο Τύπος διώκεται ως βδέλυγμα στη γειτονική χώρα, τα φληναφήματα περί "ελληνοτουρκικής φιλίας" εξελίσσονται σε κακόγουστο ανέκδοτο...
Btw τα εύσημα κερδίζει ασφαλώς η κα Χρίστου ωστόσο πέρα και μακριά από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις (και τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων) μια ερώτηση που θα είχε τρόπον τινά το στοιχείο της επικαιρότητας είναι κατά πόσον ο -κατά το μάλλον συνομήλικος μου- δημοσιογράφος (όπως αυτοπροσδιορίζεται) και συγγραφέας καταδικάζει ή αποδέχεται τις πρακτικές του κου Ερντογάν ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου; (Παραθέτω παρακάτω το σχετικό Δελτίο Τύπου, αλλά ζητώ συγνώμη δεν μπόρεσα να αποφύγω το παραπάνω σχόλιο, δέσμιος προφανώς της επαγγελματικής μου διαστροφής) Στο δια ταύτα:
O Uğur Oral, συγγραφέας του βιβλίου ‘Στιγμές και Στοχασμοί’ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει την 4η. προσωπική του έκθεση στην Ελλάδα. Ο Τούρκος δημοσιογράφος-συγγραφέας Uğur Oral θα συναντηθεί με τους λάτρεις της τέχνης, με την προσωπική έκθεση φωτογραφίας του, που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της 20ης και 21ης Μαΐου 2016 στο γκαλερί τέχνης ‘Δέντρο στο Bar’.
Ο Uğur Oral που δεν είναι ένα ξένο όνομα για την Ελλάδα, καθώς έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα και έχει δώσει επίσης πολλές διαλέξεις, θα διαθέσει το σύνολο των εσόδων της έκθεσης στην ‘Αελια’.
Επίσης, τον περασμένο μήνα το βιβλίο του για τη φιλοσοφία και τη φωτογραφία, ‘Στιγμές και Στοχασμοί’ έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Ο Uğur Oral ο οποίος είναι εγγονός τουρκικής οικογένειας που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη μετά το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, είναι επίσης γνωστός και στις δύο χώρες για τους αγώνες του για την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας.
Οι εκθέσεις του Uğur Oral έχουν την ιδιαιτερότητα, ότι όλες γίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι τρεις εκθέσεις που έχει προηγουμένως πραγματοποιήσει στην Αθήνα έγιναν με στόχο τη στήριξη του συλλόγου ‘Αμυμώνη’. (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες). Και αυτή τη φορά η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα διοργανωθεί για την υποστήριξη της ‘Αελια’ όπου θα διατεθούν όλα τα έσοδα της έκθεσης του.
"Η Φωτογραφία ήταν το μεγαλύτερο χόμπι μου από τα παιδικά μου χρόνια και σήμερα είναι για μένα ένας τρόπος για να υπηρετήσω την ανθρωπότητα. "Λέει ο Uğur Oral εξηγώντας το στόχο του. Ο Uğur Oral άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία όταν ήταν 5 ετών, με τη "Lubitel" φωτογραφική μηχανή της οικογένειάς του. Ο πατέρας του έχει εμφυσήσει αυτό το πάθος. Αργότερα, όταν άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος,η φωτογραφική μηχανή ήταν ο καλύτερος φίλος του. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον απομάκρυναν για κάποια χρόνια από τη φωτογραφία.
Μετά την απόφαση του να αποχωρήσει από τα διευθυντικά του καθήκοντα στα ΜΜΕ, επέστρεψε στη φωτογραφία που πάντα αγαπούσε και ξεκίνησε να κάνει ταξίδια που ο ίδιος ονομάζει ‘φωτογραφικά σαφάρι’. Έκανε ταξίδια στην Αθήνα, τη Ρόδο και τη Χίο. Με τις φωτογραφίες από τα ταξίδια αυτά οργάνωσε 4 εκθέσεις στην Τουρκία με τίτλο KALİMERHABA (Kalimera + Merhaba). ‘Αυτή τη φορά με την έκθεση μου επιθυμώ να στιρήξω την Αέλια και το συμαντικό έργο της, η οποία με τίμησε με την πρόσκληση της’. Λέει ο Uğur Oral, ’και η συλλογή που θα εκθέσω στη Θεσσαλονίκη, νοιώθω ότι είναι υποχρέωση μου να είναι ιδιαίτερη’.
Ποιος είναι ο Uğur Oral (Ουούρ Οράλ):
O δημοσιογράφος-συγγραφέας Uğur Oral (Ουούρ Οράλ) γεννήθηκε στηΣμύρνη (Τουρκία). Τελείωσε το σχολείο στο γαλλικό κολλέγιο Saint Joseph στη Σμύρνη. Μαζί με τις σπουδές του στη Γαλλική Φιλολογία ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις πολιτικές επιστήμες. Συνεχίζει το διδακτορικό του στο ίδιο θέμα. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά, και ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο της δημοσιογραφίας το 1987 στην εφημερίδα “Yeni Asır”. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει τελέσει αρθρογράφος, συντάκτης, γενικός διευθυντής και αρχισυντάκτης. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για την εργασία του. Το 1993, έγινε μέλος της Διεθνής Ένωσης Γαλλικού Τύπου και δημοσιογραφίας (Union İnternationale De La Presse Francophone) στο Παρίσι. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία. Έχει δώσει διαλέξεις με θέμα τη δημοσιογραφία και την πολιτική. Το 1995 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με θέμα την πολιτική. Το 2001 βραβεύεται ως ''ο πιο επιτυχημένος αρθρογράφος” στη Σμύρνη και το 2003 ως “o πιο επιτυχημένος Διευθυντής Οργάνωσης Τύπου της τελευταίας 10ετίας”. Μαζί με τις εργασίες του στο χώρο της δημοσιογραφίας, δημοσιεύτηκε το βιογραφικό του στην εγκυκλοπαίδεια “Ποιος είναι ποιος στην Τουρκία”.
Ο Uğur Oral ασχολήθηκε από μικρός με τη φωτογραφία, και έως σήμερα έχει οργανώσει 12 εκθέσεις με το φωτογραφικό υλικό του. Μεγάλη απήχηση είχε η εργασία του όσον αφορά το συνδυασμό Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας.
Όλες οι εκθέσεις του είχαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, και στην Αθήνα οργάνωσε τρεις εκθέσεις με τις φωτογραφίες του, με στήριξη στην Αμυμώνη (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες). Σήμερα, συνεργάζεται με Τουρκικά και ξένα πρακτορεία Τύπου, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με πολλές οργανώσεις σε Τουρκία και εξωτερικό, όπου και συμμετέχει σε διασκέψεις.
Ο Uğur Oral απευθύνεται, τόσο στο Τουρκικό, όσο και στο Ελληνικό κοινό, με προσπάθειες για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση της Ελληνοτουρκικής φιλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου